Solar Enerji Sistemi Nedir ?
Güneş enerjisi sistemleri dünyaya gelen güneş ışınlarından yararlanmak amacıyla oluşturulan bir düzenektir. Güneş enerjisi kurulan sistemin verimliliğine göre %30 seviyesine kadar güneş ışınından elektrik enerjisi üretebilir. Teknik adı fotovoltaik olan güneş enerjisi yenilenebilir ve çevre dostu olan bir enerji kaynağı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Artan petrol fiyatları, küresel ısınma, çevre kirliliği gibi sorunlar nedeniyle daha az maliyetli ve temiz enerji kaynağı arayışının soncu olarak 1970’li yılardan itibaren güneş enerjisi üzerine çalışmalar yoğunlaşmıştır.
Solar Enerji Sistemleri
Güneşten dünyaya gelen ışınlar sayesinde elektrik enerjisi üretilmesine güneş enerjisi adı verilir. Solar enerji olarak da adlandırılır. Bu sistemde elektrik enerjisi üretiminde ana kaynak güneş ışınlarıdır. Enerji yüklü parçacıklar içeren foton adı verilen güneş ışınları güneş paneline çarpar. Güneş panelinin yüzeyi ise güneş enerji hücresi olarak adlandırılan parçacıklar ile kaplı haldedir. Güneş hücreleri silikondan üretilir. Silikon oksijenden sonra doğada en fazla bulunan yarı iletken bir elementtir. Söz konusu güneş hücreleri n-tipi ve p-tipi silikon olmak üzere iki katmandan oluşur. Bu hücreler sayesinde panele çarpan fotonlar elektriksel bir gerilim oluşturarak elektrik enerjisini açığa çıkarır. Güneş hücrelerine fotonlar çarptığında p-tipi silikon katmandaki elektronlara yüklenen enerji seviyesi artarak yarı iletken malzemeden geçebilecek bir düzeye ulaşır. Yarı iletken malzemeden geçerek de n-tipi silikon katmana ulaşır. Bu şekilde iki farklı silikon katman arasında güneş ışınları panel yüzeyine çarptığı sürece bir elektron akışı oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda da elektrik enerjisi elde edilir.
Şebeke Bağlantılı Sistemler
- Şebekedeki elektrik dağıtımını düzenler
- Güvenilir bir enerji kaynağıdır
- Oldukça kolay bir kuruluma sahiptir
- Yüksek verimlilikle çalışır
- Enerji depolama maliyeti bulunmaz
- Esnek bir yapıdadır
Şebeke Bağlantısız Sistemler
- Şebeke'den uzak olan yerlerde elektrik enerjisi elde etmenin en uygun ve düşük maliyetli yöntemidir
- Kısa sürede kurulabilir
- Yakıt maliyeti bulunmaz
- Enerji üretim kapasitesi arttırılabilir
- Kaliteli bir akü ve şarj düzenleyici sayesinde uzun ömürlü bir kullanım elde edilebilir
Kurulan sistemin türüne, boyutlarına ve kalitesine bağlı olarak amorti süresi belirlenebilir. Tarife fiyatı düşük olsa dahi Türkiye’de güneşlenme şartları çok yüksek olduğu için ortalama iş alanlarında 2-3, meskenlerde ise 4-6 yıl arasında kendini amorti edebilmektedir.
Güneş enerjisinden elde edilen elektrik sayesinde her türlü cihaz çalıştırabilir. Ev eşyaları, elektrikli cihazlar ve klima için ise gereken enerji miktarını oluşturacak sistemler tercih edilmelidir.