Solar Enerji Sistemi Nedir ?

Güneş enerjisi sistemleri dünyaya gelen güneş ışınlarından yararlanmak amacıyla oluşturulan bir düzenektir. Güneş enerjisi kurulan sistemin verimliliğine göre %30 seviyesine kadar güneş ışınından elektrik enerjisi üretebilir. Teknik adı fotovoltaik olan güneş enerjisi yenilenebilir ve çevre dostu olan bir enerji kaynağı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Artan petrol fiyatları, küresel ısınma, çevre kirliliği gibi sorunlar nedeniyle daha az maliyetli ve temiz enerji kaynağı arayışının soncu olarak 1970’li yılardan itibaren güneş enerjisi üzerine çalışmalar yoğunlaşmıştır.

Solar Enerji Sistemleri

Güneşten dünyaya gelen ışınlar sayesinde elektrik enerjisi üretilmesine güneş enerjisi adı verilir. Solar enerji olarak da adlandırılır. Bu sistemde elektrik enerjisi üretiminde ana kaynak güneş ışınlarıdır. Enerji yüklü parçacıklar içeren foton adı verilen güneş ışınları güneş paneline çarpar. Güneş panelinin yüzeyi ise güneş enerji hücresi olarak adlandırılan parçacıklar ile kaplı haldedir. Güneş hücreleri silikondan üretilir. Silikon oksijenden sonra doğada en fazla bulunan yarı iletken bir elementtir. Söz konusu güneş hücreleri n-tipi ve p-tipi silikon olmak üzere iki katmandan oluşur. Bu hücreler sayesinde panele çarpan fotonlar elektriksel bir gerilim oluşturarak elektrik enerjisini açığa çıkarır. Güneş hücrelerine fotonlar çarptığında p-tipi silikon katmandaki elektronlara yüklenen enerji seviyesi artarak yarı iletken malzemeden geçebilecek bir düzeye ulaşır. Yarı iletken malzemeden geçerek de n-tipi silikon katmana ulaşır. Bu şekilde iki farklı silikon katman arasında güneş ışınları panel yüzeyine çarptığı sürece bir elektron akışı oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda da elektrik enerjisi elde edilir.

data-fullimg

Şebeke Bağlantılı Sistemler

Şebeke bağlantılı güneş enerji sistemleri panellerde üretilen elektrik enerjisinin depolanmaksızın üretildiği an kullanılması veya tüketilmeyecek olan kısmının da satılması prensibiyle çalışmaktadır.
solar enerji

Şebeke Bağlantısız Sistemler

Şebekeden bağımsız olarak akü ile çalışan ve elektrik üretimini sağlayan güneş enerjisi sistemidir. Off Grid sistem güneş paneli, akü, inverter ve şarj düzenleyiciden oluşan bir yapıya sahiptir.
Temel olarak güneş enerjisi sistemleri nedir sorusu için güneşten gelen ışınım sayesinde sıcak su ya da elektrik enerjisi elde edilmesini sağlayan sistemlerdir, cevabı verilebilir.

Kurulan sistemin türüne, boyutlarına ve kalitesine bağlı olarak amorti süresi belirlenebilir. Tarife fiyatı düşük olsa dahi Türkiye’de güneşlenme şartları çok yüksek olduğu için ortalama iş alanlarında 2-3, meskenlerde ise 4-6 yıl arasında kendini amorti edebilmektedir.

Elektriksel sınır bulunmadığı için güneş enerjisi ile istenilen miktarda enerji sağlanabilir. Ancak sınırlayan tek faktör montaj yapılan alan ve sahip olunan bütçedir.

Güneş enerjisinden elde edilen elektrik sayesinde her türlü cihaz çalıştırabilir. Ev eşyaları, elektrikli cihazlar ve klima için ise gereken enerji miktarını oluşturacak sistemler tercih edilmelidir.

Sakarya’da da güneşlenme şartları düşünüldüğünde, bu sistemler kullanılabilir. Örneğin, 4 kişilik bir aile ideal bir sistemle yıllık sıcak su ihtiyacının ¾ oranını bu sistem ile sağlayabilir.
Güneş enerjisi solar kollektörler barındırdığı için ışımanın gerçekleştiği her an hatta bulutlu havalarda dahi tama yakın kapasite ile ısı enerjisi üretir. Ancak polly ve monokristal solar modeller aynı etkiyi gösteremez.
Güneş enerji uygulamalarında tercih edilen kollektör ve modül için çok yüksek sağlamlıkta cam kullanıldığından dolayı zorlanmaya dayanıklıdır. Anca kar birikmesi, ısı ve elektrik enerjisini azaltacağı için yer ile yüksek açı yapılarak uygulama sağlanmalıdır.
Avrupa ülkelerinde çift gönlü sayaç sistemleriyle sağlanan bu yöntem ülkemizde devreye girmediği için uygulanmamaktadır. Yasalar gereği şebeke elektriği olan yerlerde güneş enerjisi kullanmak konusunda yasal bir engel de bulunmamaktadır.
İletişime Geçin
Whatsapp İletişim Hattı
Merhaba, Sakarya Solar Enerji Sistemleri hoşgeldiniz. Nasıl yardıımcı olabiliriz ?